Friss adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Honlapunk azért használ cookie-kat, hogy fokozza az Ön számára nyújtott élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a cookie-k használatához. További információ

Termékek Menü

Akkumulátor ABC - Mi mit jelent?

Senki nem születik akkumulátor szakértőnek, és a laikusok számára idegenül csengenek az olyan szakkifejezések, mint a „mélykisütés", „savrétegződés", stb. Az alábbiakban összefoglalót tekinthet meg az akkukhoz kapcsolódó fogalmakból és jelentésükből.

Akkumulátor ABC

A

 

AGM (Absorbent Glass Mat; felitatott üvegszál)

Az ólmos akkumulátorokban levő kénsav megszűrésére alkalmazott mikroüvegszálas fonat.

 

Aktív anyag

A pozitív lemezekben ólom-dioxid, a negatív lemezekben ólomszivacs van. Amikor az áramkör zár, ezek az anyagok töltés vagy kisütés közben kémiai reakcióba lépnek az akkuban levő kénsavval: PbO2 + Pb + 2H2SO4 = 2PbSO4 + 2H2O

 

Amper (Amp, A)

Egy áramkörben folyó áram erőssége.

 

Amperóra (Ah, Aó)

Az akku elektromos tárolókapacitásának mértékegysége, az áramerősség (A) és az órában megadott kisütési (áramszolgáltatási) idő szorzata. (Példa: egy 5 Ampert 20 órán keresztül szolgáltató akkumulátor 5 A x 20 óra = 100 Ah kapacitású.)


 

Á

 

Áram

Az elektromosság áramlásának / elektronok mozgásának mértéke egy vezető mentén. Az áram erősségének mértékegysége az amper (A).

 

Áramkör

Az elektronfolyam útja. Ha az elektronfolyam nem szakad meg, az áramkör zárt. Ha az elektronfolyam hiba miatt vagy szándékos beavatkozás révén megszakad, az áramkör nyitott.


 

B

 

Biztonsági szelepes
ólmos-savas akkumulátor
(VRLA, Valve Regulated
Lead Acid Battery)

Lezárt és gondozásmentes akkumulátor.


 

C

 

Cella

Az akkumulátor alapvető elektrokémiai áramtermelő egysége. Az akku cellát a pozitív és negatív lemezek szerelvénye, az elektrolit, az elválasztók és a burkolat alkotja.

 

Ciklus

Az akkumulátor egy ciklusa egy kisütési és egy újratöltési folyamatból áll.


 

E

 

Elektrolit

Az ólmos-savas akkumulátor elektrolitja vízzel higított kénsav. Az elektrolit vezető anyag, amely vizet és szulfátot szolgáltat az elektrokémiai reakcióhoz az alábbi képlet szerint: PbO2 + Pb + 2H2SO4 = 2PbSO4 + 2H20

 

Elválasztó

Az elválasztó a pozitív és a negatív lemez között található válaszfal. Anyaga lehetővé teszi, hogy az áram átfollyon rajta.


 

F

 

Fedél

A akkumulátorház fedele.

 

Földelés

Egy áramkör referencia-potenciálja. Korábban a járműtechnika a karosszériát használta földelésként: az akkumulátort kábellel összekötötték a karosszériával az áramkör zárásához. Napjainkban az esetek 99%-ában az akku negatív pólusát használják földelésként.


 

H

 

Ház

Az akku házban helyezkednek el az akkumulátor lemezek, a pólushidak és az elektrolit. A ház anyaga polipropilén vagy keménygumi (ebonit).

 

Hidegindító áram

Az az árammennyiség (A), amelyet egy ólmos-savas akkumulátor 17.8 °C-on 30 s alatt le tud adni úgy, hogy minden cella feszültsége min. 1,2 V.


 

K

 

Kapacitás

A teljesen feltöltött akku azon képessége, hogy bizonyos áramerősség mellett adott időtartamon keresztül meghatározott mennyiségű elektromosságot szolgáltasson (Ah, Aó).

 

Kisülés

Amikor az akkumulátor áramot ad le.

 

Korrózió

A folyékony elektrolit roncsoló hatású vegyi reakciója valamilyen reaktív anyaggal. A higított kénsav vassal reagálva korróziós termékeket, pl. rozsdát eredményez.


 

L

 

Lemez, negatív

Az akku öntött fémváza, amiben az aktív anyag az ólomszivacs.

 

Lemez, pozitív

Az akku öntött fémváza, amiben az aktív anyag az ólom-dioxid.


 

M

 

Mélykisülés

Az az állapot, amelyben az akkumulátor cella gyenge áram leadása miatt teljesen kisült, és feszültsége (V) a kisütési végfeszültség alatt van.


 

O

 

Ohm

Egy elektromos áramkörben mérhető elektromos ellenállás vagy impedancia mértékegysége.


 

P

 

Pólusok (kivezetések)

Az akku és a külső áramkör közötti elektromos összeköttetés. A pozitív pólus összeköttetésben áll az akkumulátor sorban kapcsolt celláinak első pólushídjával, a negatív pólus pedig az utolsóval.


 

R

 

Rács

Az akkumulátor lemez aktív anyagát megtartó, ólomötvözetből készült áramvezető váz.

 

Rövidzárlat

Az áram nem szándékolt áthaladása egy olyan vezetékben vagy elektromos eszközben, amelynek alacsony az ellenállása, így nagy áram áthaladását teszi lehetővé. Egy akkumulátor celláinak rövidzárlata elég hosszú ideig tarthat ahhoz, hogy kisüsse a cellákat és az akku működésképtelenné váljon.


 

S

 

Savrétegződés

Az ólmos-savas akkumulátor celláinak töltésekor az akku lemezekben nagy sűrűségű sav termelődik. Ez a nehéz sav a cella alsó részére áramlik, míg a kisebb sűrűségű sav a cella tetejére kerül. Az ilyen fajta savrétegződés az akku kapacitásának csökkenését és/vagy meghibásodását okozhatja.


 

T

 

Tartalékkapacitás (RC)

Az a percekben mért időtartam, ameddig egy teljesen feltöltött, új akkumulátor 26.7 °C-on 25 A-t szolgáltat, miközben celláinak feszültsége egyenként legalább 1,75 V. A tartalékkapacitás tulajdonképpen az az időtartam, ameddig az akku önmagában is képes ellátni alapvető fogyasztókat a generátor meghibásodása esetén.

 

Teljesítmény

 

Az akku teljesítménye (W) a felhasználható elektromos energiát mutatja meg. A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata: Watt = Amper x Volt.

 

Töltésfelvétel

Az az árammennyiség, (Aó) amelyet az akku egy bizonyos töltöttségi állapotban, egy bizonyos hőmérsékleten és töltőfeszültség mellett, képes felvenni egy meghatározott időtartamon belül.

 

Töltöttségi állapot / „Egészségi állapot"

Az akkumulátor által tárolt elektromos energia mennyisége egy adott időpontban a teljes feltöltés energiájához viszonyított %-ban kifejezve.


 

V

 

Volt

Az elektromos feszültség mérésére szolgáló mértékegység.


 

W

 

Watt

Az elektromos teljesítmény mértékegysége. Azt a felhasználható elektromos energiát adja meg, amely akkor keletkezik, ha az elektronok feszültség-kiegyenlítődés következtében áramlanak.

 

Akku Top
Akkumulátor szaküzlet és szerviz

Tartalomhoz tartozó címkék: hír