Friss adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Honlapunk azért használ cookie-kat, hogy fokozza az Ön számára nyújtott élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a cookie-k használatához. További információ

Gyakori kérdések és válaszok az akkuk kapcsán

Milyen típusú akkukat különböztetünk meg?

Az akkukat alapvetően két nagy csoportja osztjuk: indító és ciklikus akkumulátorokra. Az indító rövid ideig ad le nagyobb áramot, a ciklikus viszont hosszabb ideig kisebbet. Utóbbi munka akkumulátorként is ismert, remekül viseli a folyamatos kisütést-feltöltés. A két típusnak más a felhasználási területe, így eltérő előnyeik vannak.

Mi az AGM akkumulátor?

Korszerű ólomsavas technológia, ami a hagyományos savas ólomakkumulátornál jobb ciklusállósággal, gyorsabb tölthetőséggel és áramfelvétellel rendelkezik. Ez a legkorszerűbb gondozásmentes indítóakku típus, amiben az elektrolit üvegszálszövetben van felitatva. A ma már standardnak számító stop-start rendszerű gépjárművekben ilyen akkumulátorra van szükség, többek között az Exide akkumulátorok között is találhatóak ilyenek.

Mi az EFB akkumulátor?

Enhanced flooded battery, vagyis továbbfejlesztett elárasztott akkumulátor. Ez a hagyományos ólomsavas akku továbbfejlesztett változata: folyadékos, de üvegszállal megerősített. A hagyományos és az AGM között helyezkedik el, előbbinél jobban bírja a rázkódást, a mélykisütést és a ciklikusságot, de az utóbbinál kevésbé korszerű.

Mi a valódi zselés akkumulátor (nem a köznyelvben használt)?

Jelenleg gépkocsihoz nem elérhető valóban zselés akkumulátor, ez a technológia még nem áll rendelkezésünkre. Amit a köznyelvben zselés akkumulátornak neveznek, az zárt technológiás VRLA ólomsavas akkumulátor.

Mit jelent a gondozásmentes akkumulátor?

Nincsen lehetőség és/vagy szükség a folyadék utántöltésre. A legtöbb ma forgalomban kapható akkumulátor ilyen.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe indító akkumulátor vásárlásánál?

Az akkumulátor kiválasztáskor mindig az indítási energiaszükségletet kell figyelembe venni. Emellett a kapacitás és az indítóáram, az akkumulátor mérete és a pólusok kialakítása a legfőbb szempontok.

Hogyan lehet meghatározni az akku kapacitását a méret alapján?

Az amperóra kapacitást a párhuzamba kapcsolt pozitív lemezek száma határozza meg. Minél több lemez van összekapcsolva, annál hosszabb és nagyobb kapacitású az akku.

Létezik nagy kapacitású, de kifejezetten kisméretű indító akku?

A fentiek alapján ilyen nem létezik. Minél nagyobb az akkumulátor fizikai mérete, annál nagyobb a kapacitása is.

Választhatunk nagyobb akkumulátort, ha elfér a tálcában?

Igen, a gyárinál nagyobb akku is választható, de csak bizonyos felhasználás mellett javasolt.

Feltölti a generátor az eredetinél nagyobb akkut?

Igen, bár ez több időt vesz igénybe.

Hogyan tároljuk az akkumulátort?

Elsősorban a tárolási hőmérsékletre kell ügyelni. Kerüljük a szélsőséges hőmérsékletet, mert az csökkenti az akku hatásfokát. 15 fok az ideális, de 25 foknál melegebb ne legyen. A közeg legyen száraz. A tárolás során az akkumulátor magától is merül (önkisülés), de a minőségi, prémium darabok, mint a Banner akkumulátor Power Bull Professional termékei akár hosszú évekig is megőrzik kapacitásuk nagy részét.

Hogyan tartsuk karban az akkumulátort?

Ha huzamosabb ideig nem szanáljuk az akkut, akkor is tartsuk karban, vegyük le a sarukat, hátha vannak rejtett fogyasztók a járműben. Gondozásmentes akkumulátorok esetében időnkénti töltéssel segíthetjük a termék élettartalmának meghosszabbítását.

Milyen óvintézkedésekre van szükség az akkumulátor töltésekor, cseréjekor?

Minden típus esetében legyünk óvatosak, de különösen a hagyományos ólomakkumulátoroknál ügyeljünk a következő szabályok betartására: ne viseljünk ékszert, ne dohányozzunk, vegyünk fel védőszemüveget, viseljünk zárt ruházatot.

Hogyan cseréljünk akkumulátort házilag?

A rövidzár elkerülése miatt fontos, hogy először mindig a negatív pólusról távolítsuk el a csatlakozót a villáskulccsal, és csak másodikként a pozitívat. Ezt követően távolítsuk el az akkumulátort rögzítő lapot vagy pántot. Az új akkumulátor behelyezésénél figyeljünk a helyes polaritásra!

Mi az a varázsszem?

A varázsszem az a sűrűségmérő eszköz, ami a cellák savsűrűségét jelzi. Fontos azonban, hogy nem az egész akku, hanem csupán egy cella savsűrűségét jelzi.

Mit tegyünk, ha sokáig áll az új akku?

Hiába nem használjuk, az akku akkor is merülni fog (önkisülés). Érdemes egy csepptöltési funkcióval rendelkező akkumulátor töltőn tartani az akkumulátort.

Mit jelent a soros kapcsolás?

Több akku összekapcsolásánál, soros összekapcsolás esetében az akkuk feszültsége összeadódik, a teljesítmény változatlan marad. Fontos figyelembe venni a típusmegjelölést, hogy a belső feszültség megoszlás egyenletes legyen.

Mit jelent a párhuzamos kapcsolás?

Ebben az esetben a pozitív pólus a pozitívhoz, a negatív pedig a negatívhoz fog csatlakozni. Az akku kapacitása az akkuk teljesítménye összeadódik, a feszültség változatlan marad.

Hogyan határozhatjuk meg az akkumulátor polaritását?

Vagyis hogy az akku jobb pozitív vagy bal pozitív. Ehhez csak szembe kell vele állni, úgy, hogy mindkét saru felénk legyen, és megnézni, hogy a pozitív saru a jobb- vagy a baloldalon van-e. Ez azért fontos, mert például az európai és az ázsiai autómárkák jellemzően (de nem minden esetben) eltérő típust használnak: előbbi rendszerint jobb pozitívat, míg utóbbi bal pozitívat.

A magasabb kapacitás és a magasabb indítóáram minden esetben együtt jár?

Általában igen.