Friss adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Honlapunk azért használ cookie-kat, hogy fokozza az Ön számára nyújtott élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a cookie-k használatához. További információ

Termékek Menü

Mi fán terem a start-stop autós akkumulátor?

Napjaink egyik legfontosabb témája a környezetvédelem és a rendelkezésre álló fosszilis erőforrásokkal való takarékosság.

 

 

 

Szinte minden autógyártó előrukkolt valamilyen eco-megoldással az elmúlt években, legyen az a teljesen hibrid-rendszer, az elektromos autó vagy éppen cikkünk témája, a start-stop megoldás. Az ilyen gépkocsik különleges akkumulátort igényelnek. De mit is kell tudni róluk pontosan?

Hogy is működik a start-stop rendszer?

Kezdjük az alapoknál: a start-stop, más néven mikrohibrid rendszer lényege, hogy a motor automatikusan kikapcsol, amikor megáll az autó. Különösen hasznos ez városi forgalomban vezetve, ahol a sűrűn egymást követő jelzőlámpák és állandó dugók miatt folyamatosan megállunk és elindulunk. Az üresjárati idő csökkentésével a start-stop rendszerrel felszerelt autók akár 15%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, miközben a károsanyag-kibocsátás is drasztikusan csökken.

A start-stop akkuk két típusa

Attól függően, hogy az autónk milyen rendszerrel van felszerelve, más-más akkumulátorra lesz szükségünk. A standard start stophoz EFB akkumulátort célszerű választani, melyek a másodperc törtrésze alatt képesek újraindítani a motort. Amennyiben az autóban egyéb üzemanyagtakarékos-technológiák, vagy fékenergia-visszatáplálásos start-stop rendszer működik, AGM típusú akksira lesz szükségünk. Ezek a berendezések kifejezetten nagy áramfogyasztáshoz kerültek kifejlesztésre.

A régi „jó” dolgok

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy költségcsökkentés címszóval start-stopos autóba hagyományos, „ólmos, savas” akkumulátort szerelnek. Ennek azonban igen hamar meg lesz az ára, az ilyen akksik ugyanis - amellett, hogy magát a start-stop rendszert is károsíthatják - hamar elvesztik kapacitásuk jelentős részét a korszerű autókban.

Válasszon start-stopos autójába minőségi, tartós akkumulátort webshopunk kínálatából!
Tartalomhoz tartozó címkék: hír