Friss adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Honlapunk azért használ cookie-kat, hogy fokozza az Ön számára nyújtott élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a cookie-k használatához. További információ

Honnan tudhatom, hogy elérkezett az akku csere ideje?

Ha elég figyelmesek vagyunk, még laikusként is könnyedén rájöhetünk, hogy az akkumulátor mikor kezdi magát megadni. Fura hangokat hallat vagy kellemetlen szagú az autó akkumulátor? Az önindító sokat forgat, mielőtt elindulna a motor? Ezek mind-mind árulkodó jelei lehetnek annak, ha az akku már a végét járja. A következőkben összegyűjtöttük a leggyakoribb „tüneteket”, amikből bárki könnyedén rájöhet, hogy a problémák forrását – valószínűleg – az akkumulátornál kell keresni.

5 jele annak, ha az autó akkumulátor már a végét járja

•    A motor csak lassan vagy egyáltalán nem indul
Az egyik legárulkodóbb jel, amiről rögtön tudni lehet, hogy az akku cserére szorul. Ha az akkumulátor nem tudja tartani a töltést, gyakran még álló helyzetben is lemerül, és ilyenkor nehezebb az indítás. Abban az esetben, ha az akkumulátor már nem tud elegendő feszültséget leadni ahhoz, hogy a motor elinduljon, akkor már végképp nincs, ami a motort működtesse.
•    Kellemetlen szagú (büdös) az akkumulátor
Az orrunk nem csal, azonnal jelez, ha valami nincs rendben az akkumulátor körül. Ha fura szagot áraszt, gyanús lehet, hogy meghibásodott, szivárog, úgyhogy sürgősen ki kell azt cserélni.
•    Egyre halványabbak a fényszórók
Az orrunk után a szemünknek is nyugodtan hihetünk. Csak nézzük meg kicsit alaposabban is a fényszórókat, ha azok fakóbban, halványabban világítanak, nagy valószínűséggel az akkumulátor kezd merülni. Próbálkozhatunk egy az előírásoknak megfelelő feltöltéssel, de ha ez sem vezet eredményre, biztosan ki kell cserélni az autó akkumulátort.
•    Sérült az akkumulátor ház
Túlzott savasság, illetve extrém meleg vagy hideg hőmérséklet hatására látványos jelei is lehetnek annak, ha eljött a csere ideje. Ha az autó akkumulátor külsején rendellenességeket látunk, ha megduzzadt vagy itt-ott megrepedt a ház, biztosan ideje egy új akkumulátort vennünk.
•    Ha kiszolgálta az idejét…
Minden autó akkumulátornak van egy meghatározott élettartama, ami után mindenképp cserélni kell. Átlagosan ez 3-5 év közé tehető. Ha kellő körültekintéssel bánunk az autóval, illetve ha valóban minőségi akkumulátort használunk, akár bő 5 évig is hibátlanul működhet, de három év elteltével már ajánlott fokozottan figyelni az akku működésére.
Kérdése van az általunk forgalmazott autó akkumulátorokkal kapcsolatban? Keressen minket bizalommal!