Friss adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Honlapunk azért használ cookie-kat, hogy fokozza az Ön számára nyújtott élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a cookie-k használatához. További információ

Minden, amit a szünetmentes akksiról tudni érdemes

Először is tisztázzuk, hogy mit jelent ez a kategória! Szünetmentes akkumulátornak azokat az áramforrásokat nevezzük, amelyek szünetmentes tápegységekhez (UPS, uninterruptible power supply) valók. 

A szünetmentes tápegységek lényege, hogy áramszünet esetén elektromos árammal látják el többek között a számítógépeket és az olyan biztonságtechnikai eszközöket, mint a riasztó vagy a tűzjelző. Az ellátás ideje változó lehet, így pár perctől több óráig is tarthat, de az akkumulátor védelme érdekében a tápegység egy idő után mindenképp lekapcsol.


A szünetmentes akkumulátor jellemzői

A szünetmentes akksi nem indítóakksi, ennek megfelelően nem való autóba, hiszen nem rövid idejű, nagy mennyiségű áram leadására tervezték. Úgynevezett ciklikus akkumulátorról lévén szó, leginkább arra hivatott, hogy jól viselje a kisütés-feltöltés ismétlődő ciklusait. Jellemzően ólomakkumulátor, így lehet savas, zselés vagy felitatott üvegszálas, azaz AMG. A két utóbbinak kimondottan jó a tárolókapacitása, és kevésbé hajlamos a szulfátosodásra, így az ára is csaknem kétszerese a savas változaténak. A legtöbb akku ma már AGM technológiával készül, ami annyit tesz, hogy a lemezek között bór-szilikát párnák találhatók, amelyek megakadályozzák a cellazárlatot. Emellett az akksi szivárgás- és gondozásmentes. Szakszerű használat mellett akár ezer ciklust is kibír, és viszonylag jól viseli a töltés nélküli tárolást.

A szünetmentes akkumulátor karbantartása

Minden akksit, így a szünetmenteset is érdemes karbantartani, megnövelve ezzel az élettartamát. Ha szódabikarbónás vízzel áttöröljük a burkolatot, máris sokat tettünk érte. Ügyeljünk a csatlakozások tisztaságára is. Mivel manapság az akkumulátorok döntő többsége gondozásmentes, nem kell fáradnunk a desztillált víz utántöltésével sem.