Friss adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Honlapunk azért használ cookie-kat, hogy fokozza az Ön számára nyújtott élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a cookie-k használatához. További információ

Termékek Menü

Elektronikai eszközök hatása az akkumulátorokra

Az autóban megtalálható elektromos eszközöket az akkumulátor táplálja. Az egyes berendezések különböző mértékben fogyasztják az energiát: van, amelyik tetemes mennyiségű áramot zabál, és van, amelyiknek a bekapcsolása meg se kottyan az akksinak. 

És míg az ülésfűtéshez hasonló luxusmegoldások a legtöbb ember számára elérhetetlenek, tény, hogy a legnagyobb áramfogyasztás a világítás és a motorelektronika számlájára írható. Csakhogy menet közben a generátor folyamatosan tölti az akkumulátort, ezért a fogyasztás mennyiségének nincs túl nagy jelentősége. Sokkal fontosabb, hogy az akksi jó állapotban legyen, a teljesítménye pedig igazodjon a jármű áramfogyasztásához.

Az autó legnagyobb áramfogyasztói

A helyzet az, hogy pont azok az alkatrészek, tartozékok és fícsörök eszik a legtöbb áramot, amelyek nélkülözhetetlenek. Világítás nélkül nem közlekedhetünk, hiszen a látni és látszani elv betartásán életek múlnak. Hideg, párás időben a szélvédők lefűtését sem úszhatjuk meg, a nyári hőségben pedig a klíma tűnik életmentő megoldásnak. És igaz, hogy a bivalyerős hifi nem tartozik az autózás elengedhetetlen feltételei közé, de ha van, az is rendesen eszik.

Hogyan kíméljük az akksit?

Ahhoz, hogy az akku hosszú életű legyen, be kell tartani néhány alapszabályt. Az első és legfontosabb, hogy álló motornál ne kapcsoljunk be semmilyen tartozékot. Előbb indítsuk be a kocsit, és csak ezt követően kapcsoljuk be a fényszórót, párátlanítót, klímát, zenét, egyebeket. Az sem tesz jót az akksinak, ha huzamosabb ideig van használaton kívül. A gyakori lemerülés végzetes következményekkel bír, és az akksi szempontjából a megfelelő visszatöltés a legfontosabb.

Ha úgy véli, hogy indokolatlanul merül le autójában az akkumulátor, az arra is utalhat, hogy valamelyik tartozék, például a riasztó észrevétlenül szívja az áramot. Figyeljen oda a jelekre, hogy akksija tovább bírja!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír